Varför video är framtiden för börsnoterade bolag

En intervju med programledaren och kommunikationskonsulten Joakim Båge, där vi gräver djupare i varför video är framtiden för börsbolag.

En av de största utmaningarna för börsnoterade bolag idag är att nå ut med sin IR-kommunikation och bli uppmärksammad på kapitalmarknaden. Det räcker inte idag att endast notera sitt bolag på börsen, utan man behöver också tänka på hur man ska sticka ut från bruset. Annars är risken att man drunknar bland andra bolagsredovisningar, nyhetsmedia eller i det hav av digital underhållning vi idag har i våra fickor.

Någon som är expert på detta är Joakim Båge. Han arbetar som programledare och kommunikationskonsult, och är en av Sveriges främsta tankeledare inom IR. Han har samarbetat med Qbrick i flera år, men har också varit rådgivare åt kunder som är listade på Nasdaq, First North såväl som på NGM och Spotlight.

Gemensamt hos dessa kunder är att de alla har börjat använda video i sin IR-kommunikation sen de startade sitt samarbete med Joakim.

Vi intervjuade Joakim för att gå igenom bland annat varför han anser att video är det självklara valet för bolag idag, de största misstagen många företag gör i sin IR-kommunikation och hur man bäst lyckas flytta fram sina positioner på aktiemarknaden med syfte att skapa en ihållande positiv effekt på kursen.

Läs mer om hur du kan engagera intressenter och vinna nya investerare med fängslande videokommunikation.

QBRICK: Hej Joakim! Vad gör egentligen en IR-kommunikatör om dagarna?

JOAKIM: Det finns egentligen två stora saker som IR-kommunikatörer hjälper bolag med. Den första är den regulatoriska delen, vilket innebär att företag som är noterade på någon av de svenska marknadsplatserna måste följa vissa regler. Till exempel måste de kommunicera ut all information om händelser som kan påverka aktiekursen inklusive delårsrapporter regelbundet för att hålla marknaden uppdaterad. Den andra saken är den mer spännande, vilket handlar om att hjälpa aktiemarknaden att förstå bolagets möjligheter, dess unika position på marknaden samt skapa förtroende för ledningen att uppfylla satta mål.

QBRICK: Hur brukar företagen kommunicera ut den här informationen idag?

JOAKIM: Överlag så använder bolag idag tre olika sätt att kommunicera; Information i text och bild genom pressmeddelanden eller rapporter, digitala presentationer med PowerPoint eller via video och slutligen fysiska möten vid exempelvis kapitalmarknadsdagar, årsmöten och investerarträffar.

Många väljer att kombinera olika metoder. Till exempel kan ett företag meddela att de kommer att släppa sin delårsrapport klockan 8:00 genom ett pressmeddelande i text och bild, vilket säkerställer att alla får informationen samtidigt. Sen släpper de en videointervju med VD för att uppmärksamma och sammanfatta det viktigaste samt bjuder in till Q&A via audio eller video. Sen kan VD också medverka i fysiska investerarträffar hos till exempel Aktiespararna vid ett senare tillfälle.

QBRICK: Vad är IR-kommunikatörers största utmaning idag?

JOAKIM: Att följa reglerna lyckas de flesta med, den största utmaningen är helt klart att lyckas sticka ut ur det digitala bruset. Antalet bolag har ökat betydligt de senaste åren, vilket gör att det inte räcker med att vara noterad för att få redaktionell täckning i till exempel Dagens Industri. Många bolag blir här frustrerade eftersom de kan ha släppt en utmärkt rapport, men de får inte den uppmärksamheten de tycker att de förtjänar.

Dessutom har internationaliseringen av handeln ökat under de senaste 20 åren. Tidigare köpte man inte lika mycket internationellt, men idag har värdepappershandeln demokratiserats och blivit mer tillgänglig via plattformar som Avanza och andra elektroniska konton. Sen har vi ju också en enorm mängd informationskanaler idag som konkurrerar om publikens uppmärksamhet. Så bolagen behöver anstränga sig mer för att förtjäna uppmärksamheten.

“Många bolag blir här frustrerade eftersom de kan ha släppt en utmärkt rapport, men de får inte den uppmärksamheten de tycker att de förtjänar.”

QBRICK: Hur kan bolagen lyckas att sticka ut ur bruset?

JOAKIM: Många bolag begränsar sig fortfarande till skrivna rapporter och telefonkonferenser, men vissa har äntligen börjat inse kraften i video. De som börjar använda video kan enkelt börja modernisera sin kommunikation, skilja sig från mängden och nå ut lättare till marknaden.

QBRICK: Och varför ska man satsa på just video?

JOAKIM: Video har ju överlag exploderat som mediakanal de senaste åren. Både som underhållning via Netflix, Youtube och TikTok, men också inom marknadsföring och reklam där det används på ett helt annat sätt. De flesta bolag använder video i sociala medier för att nå sin målgrupp, men i finansvärlden har den här trenden inte riktigt nått fram.

Ett av de starkaste argumenten för video är att det kan hjälpa dig bygga förtroende för företagsledningen. Genom att visa upp sig och prata framför kameran kan man ge aktiemarknaden en chans att se en som person, och låta marknaden bilda sig en uppfattning om hur pålitlig och trovärdig man verkar. Det blir också ett tillfälle att visa upp sina produkter om man önskar.

Det är verkligen framtiden! Här har ju Qbrick en bra funktion med sin interaktiva video. Det blir som en teaser för rapporten där man kan se olika delar av den i videoformat och även klicka på “ladda ner” om man vill ha mer information.

“Ett av de starkaste argumenten för video är att det kan hjälpa dig bygga förtroende för företagsledningen. Genom att visa upp sig och prata framför kameran kan man ge aktiemarknaden en chans att se en som person, och låta dem bilda sig en uppfattning om hur pålitlig och trovärdig man verkar.”

QBRICK: Vad brukar företag ha för invändningar mot video?

JOAKIM: Många ser det som en onödig kostnad att spela in, redigera och publicera videos. Men de borde istället se det som en investering. Med video blir informationen mer tillgänglig och ökar förståelsen för bolagets investment-case, vilket dels kommer att både locka fler investerare och öka intresset för aktien.

Ibland känner sig inte heller ledningen bekväm med att vara framför kamera. Det är förståeligt att vissa personer kanske inte trivs med den typen av exponering, när det finns alternativa sätt att kommunicera, som i telefonkonferenser.

En tredje anledning kan vara att man kanske tror att aktieägare inte är intresserade av video. Men dagens aktieägare, som inkluderar en bredare publik och unga människor som är vana vid att konsumera digitalt innehåll, är garanterat intresserade av video. Jag spenderar mycket tid med ledningsgrupper för att få dem att förstå att de inte ska underskatta potentialen hos aktieägare att vilja ta del av finansiell information på ett mer engagerande sätt, även om inte alla behöver vara på TikTok!

QBRICK: Har du något tips för de som är nervösa att presentera framför kameran?

JOAKIM: Ett av de vanligaste knepen för att göra en bra video där man känner sig bekväm, är att göra det i intervjuform med en moderator. Då blir det mera av ett samtal där man egentligen bara behöver dyka upp och svara på frågor.

QBRICK: När man väl spelat in sin video, hur ska man distribuera videomaterialet?

JOAKIM: Det är viktigt att man känner sin målgrupp och har en uppfattning om var befintliga och potentiella aktieägare finns. Den största digitala videoplattformen är Youtube, där det kan vara en idé att försöka samarbete med större Youtube-kanaler. Qbrick har ju ett samarbete med Direkt Studios till exempel som lockar många tittare, bland annat daytraders, så kallade Finfluencers och aktieintresserade. Andra kanaler kan vara aktiechattar, Facebook-grupper och communities som Shareville.

QBRICK: Har du något mer tips till de som vill börja testa video?

JOAKIM: Ett vanligt misstag som bolag gör, är att skapa för långa och ostrukturerade videopresentationer. Idag funkar faktiskt det kortare videoformatet bäst. Och då menar jag inte att man kan sammanfatta en 30-sidig rapport på några minuter i en video, utan det är två olika saker.

Det handlar om att våga använda de nya kanalerna för kortare videor, som Youtube Shorts eller till och med TikTok, där man kan nå ut till en bredare publik. Så våga klippa ner era videos och testa nya videoformat!

För att sammanfatta så är det viktigt att bolagen slutar tänka på video som komplicerat, dyrt och tidskrävande. Det behöver inte vara så, utan tvärtom kan det spara pengar och tid i längden. När du skapar intresse med video kan du undvika massor av fysiska möten och istället svara på frågor från aktieägare och andra genom att hänvisa till videon. Du förekommer och besvarar många frågor och ärenden, framför allt via intervjuformatet.

I slutändan är det ROI som är det allra viktigaste för bolagen, och det handlar om att få in fler engagerade aktieägare. Och här kommer video vara en del av framtiden, så varför inte hoppa på den trenden redan nu?

“För att sammanfatta så är det viktigt att bolagen slutar tänka på video som komplicerat, dyrt och tidskrävande. Det behöver inte vara så, utan tvärtom kan det spara pengar och tid i längden.”

Engagera intressenter och vinn nya investerare med en minnesvärd interaktiv rapport.

Nå nya höjder i din finansiella rapportering. Qbrick planerar, producerar och distribuerar din nya, interaktiva rapport och hjälper dina potentiella investerare eller befintliga aktieägare hitta vad de behöver för att investera i ditt företag.

Follow us on social media

Build the video strategy you and your audience deserve.

Shopping Basket

FREE 30 DAY TRIAL

Try Interactive Video for free!

Qbrick Interact is a cost effective solution for any business owner or marketer who’s not getting the conversion rates they need.

Turn your website into an effective conversion machine – with Interactive Videos.